4 Ekim 2007 Perşembe

ÖN JÜRİ HAKKINDA AKLA ZARAR SORULAR















Karikatür:Atay SÖZER


Altın Portakal Festivali'nin ön jürisiyle ilgili tartışmalar sürüyor, yetkililer net bir açıklama yapmadıkları için akla türlü çeşitli sorular geliyor, işte onlardan birkaçı.


1- 20 kişi civarında bir jüri varmış ama bunların kimlikleri saklı tutuluyormuş, kedileri bile diğer üyeleri bilmiyormuş... Peki bu kişiler festival filmlerini nasıl izlediler?

2-Filmlerin çoğu gösterime festivalden sonra girecek dolayısıyla önceden izlemiş olmazlar... Bazı filmler son dakikada teslim edilmiş (Eylül ortası)… Yaklaşık 30 filme yakın katılım olduğu söyleniyor, bu kadar kısa sürede bu filmler izlenmiş olabilir mi?

3-Jüri birbirini tanımadığına göre toplu izleme mümkün değil... O zaman ayrı ayrı izlediler; peki ama nasıl ve ne koşullarda izlediler ?

4-20 kişilik jüri için 30'a yakın filmden 30'a yakın kopya (cd veya bant) mı hazırlandı ?
Böyle bir şey olduysa bu kopyalar ne şekilde teslim edildi ? Daha vizyona çıkmamış bir filmin kopyalarının bu şekilde ortalarda dolaşması ne kadar doğru? Bu kopyaların korsanların eline geçmeme garantisi var mı?

5-Bu 20 kişinin 30'a yakın filmi tek tek izlemesi size inandırıcı geliyor mu? Eğer belli bir yere çağırılıp izledilerse ortaya başka bir soru çıkıyor, bir üyenin günde iki film izlediğini varsayarsak bütün filmleri 15 günde tamamlaması gerekiyor. 20 üye için bu işlem tekrarlandıysa 300 gün gerekiyor ki festival yönetimin bunu yapacağını düşünmek onların zekâsına yapılacak bir hakaret olur.
Demek ki jüri üyelerine bu kopyalar verilmiş (belki de hiç verilmemiştir !!! )

6-Jüri üyeleri bazı filmleri hiç izlemeden karar vermiş olamaz mı? Zaten kararlarını da merkeze postayla yollamışlar... İzlemeyip de izledim durumu olamaz mı? Bu durumu denetleyen biri var mı?

7-Jürinin birbirinden etkilenmesin diye başlangıçta gizli tutulduğunu kabul etsek bile karardan sonra neden açıklanmadı?

8-Acaba jüri sadece tek kişiden mi oluşuyor? (Ama kişilik bölünmesi olduğundan kendini 20 ayrı kişi zannediyor?)


9-Uluslararası festival hayalleri kuran, Coppollaları getiren bir organizasyon için çok alaturka bir sistem değil mi?

10-Bu akla zarar soruları yanıtlayacak birileri var mı?

Hiç yorum yok: