16 Kasım 2007 Cuma

BU İŞ YERİNDE GREV VAR...


HOLLYWOOD SENARYO YAZARLARI GREVDE!

12.000’den fazla yazarın üyesi olduğu Amerika Yazarlar Birliği 5 Kasım Pazartesi günü başladığı greve devam ediyor. Genel olarak senaryo yazarlarının prodüksiyon şirketlerinden kar payı bazında daha fazla ücret talep etmesiyle başlayan ve yapımcıların bir türlü uzlaşmaya yanaşmamasıyla artan tedirginlik yazarların kalem atmasıyla sonlandı. Dernek üyelerinin, yazdıkları senaryolardan yola çıkılarak üretilmiş filmlerin, dizilerin ve diğer görsel malzemelerin DVD satışlarından ve internet yayınlarından alınan payın tekrar düzenlenmesini istiyorlar zira yapım şirketlerinin özellikle dizilerin DVD ve internet yayınlarından yaptıkları kar gittikçe artıyor. Büyüyen bu pazarda varlıklarını daha çok hissettirmek isteyen senaryo yazarları uzlaşma olmadan grevi bırakmak niyetinde değiller.




SALLANTIDAKİ PROGRAMLAR


Elbette Amerika için çok önemli bir sektör olan sinema ve televizyon alanında grev ciddi bir sarsıntı yarattı. Bir senelik programlarını önceden bitiren ve her ihtimale karşı kenarda telifi alınmış senaryolar bulunduran sinema endüstrisi şimdilik rahat ancak çok izleyici çeken prime-time programları ve gün içnde yayınlanan bazı diziler yayından kaldırılma tehditiyle karşı karşıya. “The Daily Show With Jon Stewart”, “The Late Night With Conan O’Brien” gibi akışı güncel olaylarla ilgili esprilere dayayan programlar metin yazarlarının grevde olması nedeniyle ilk sırada etkilenenlerden. Amerika’da gündüz kuşağında hala devam eden Yalan Rüzgarı da tehlikede olan programlardan. Grevden etkilenmesi Türkiyeli izleyicileri de tedirgin edecek olan başka bir program da Lost. Şubat ayında başlayacak yeni sezonun sadece yarsının hazır olduğu ünlü dizinin yeni sezona girip girmemesi tartışılıyor. Benzer sebeplerden en son 1988’de greve giden dernek, gerekli düzenlemeler yapılmadıkça grevi sürdürme konusunda ısrarlı görünüyor. Bu grevin sinema ve televizyon sektöründe nelere yol açacağını zamanla göreceğiz.


GREV DEVAM EDİYOR, DESTEK ARTIYOR...

Stüdyolar ve yapım şirketleriyle bir kez bu anlaşmalar yapıldığında uzun süre yenilenmediğini bilen birlik 31 Ekim’de yenilenmesi gereken anlaşmaların ilerki zamanlarda pişmanlık yaratmaması için şartlarının güçlü ve adil olması gerektiğini düşünüyorlar. Gittikçe taşınabilir hale gelen ve internet, DVD gibi teknolojilerle zaten büyük kitlelere ulaşan eserlerden yazarların da yeterince pay alması gerektiğini savunan birlik üyeleri, yeni antlaşmalar için önerilen ücretleri yeterli bulmuyor. Mevcut DVD antlaşmalarına göre her 15 Dolar için sadece 4 sent alan Amerikalı senaryo yazarları internetten indirilen ve cep telefonundan izlenen programlar için payın da aynı şekilde haksız olduğu konusunda hem fikir ve bu antlaşmaların şartları yenilenip iyileştirilmediği taktirde greve devam edeceklerini duyurdular.
Mevcut şartlar altındaki kontratların artık yenilenmesi gerektiği konusunda Oyuncular Birliği (Screen Actors Guild) gibi benzer meslek birlikleri ve loncalardan da destek alan Amerika Senaryo Yazarları Birliği her geçen gün yeni bir meslek örgütünü yanına alıyor. Birlik için son destek de Avrupa Senaryo Yazarları Federasyonu'ndan geldi. Tüm üyelerine ve bağlantılı olduğu birlik ve loncalara bir mektup gönderen federasyon, senaryo yazarlarını antlaşmaya yanaşmayan Sinema ve Televizyon Yapımcıları Derneği ile ortak iş yapmamaya çağırdı. (Mektubun tam metnini duyurular kısmında görebilirsiniz.)Yazarların grevi sürdükçe sıkışan yapım şirketleri Umutsuz Ev Kadınları, Çirkin Betty, CSI gibi dizilerin ve bazı Prime-Time programlarının tekrarlarını göstermek zorunda kalacak gibi görünüyor. Gerçek olaylara dayanan Haber Bültenleri ve Realiti şovlar şu sıralar Amerika’da grev nedeniyle sıkıntı çekmeyen nadir programlar arasında. Birliğin en son 1988 yılında yaptığı grev 22 hafta boyunca yayınları aksatmıştı. Amerika Senaryo Yazarları Birliği Hakkında Aslında Amerika’da yazarların daha iyi şartlar altında çalışması için ilk girişimler 1912’de Amerika Yazarlar Birliği (Authors League of America) ile başladı. 1920’lerde film endüstrisi büyümeye başlayınca ve 2. Dünya Savaşı sonrasında Televizyon atağa kalkınca bu birlik daha da önem kazandı ve içinde çeşitli gruplar oluşmaya başladı. Özellikle 1954 sadece bu birliğin sinema, televizyon ve radyo yazarları için yeterli olmadığı açıkça anlaşıldı. Böylece Amerika Yazarlar Birliği’nden Amerika Senaryo Yazarları Derneği, Doğu kısmı (Writers guild of America, East) ve Amerika Senaryo Yazarlar Derneği, Batı kısmı (Writers guild of America, West) ilk kurulan birlikten ayrı olarak sadece sinema, televizyon ve radyo yazarlarını birleştirmek için kurulmuş oldu. 1954’ten beri varlığını sürdüren bu dernek birçok ana yapım şirketiyle, televizyon kanalları ve radyo istasyonlarıyla, bugün sayısı 36’yı bulan temel antlaşmalar yapmıştır. Merkezi New York ve Los Angeles’ta olan ve başkanlığını Patric Verrone’nin yaptığı derneğin 12.000’e yakın üyesi var.




Kaynak: http://www.wga.org/ Amerika Senaryo Yazarları Birliği'nin resmi sitesi





Hiç yorum yok: